Welke van deze 6 leiderschapsstijlen past bij jou?
Als ondernemer met één of meerdere samenwerkers moet je jezelf bewust zijn van je leidersrol. Bezit jij natuurlijk leiderschap of kost het je enige moeite om als leider van je onderneming op te treden? Besef dat er verschillende leiderschapsstijlen bestaan die je jezelf eigen kan maken.
Baas, meneer, of toch maar gewoon je voornaam? Ook al spreken je samenwerkers je bij naam aan, ze beschouwen je wel als de leider van het bedrijf.
Jij bent de leider van je onderneming
Of je het nu leuk vindt of niet, als ondernemer ben jij het gezicht en de leider van je onderneming. Voel je jezelf niet comfortabel in deze rol? Besef dan dat er verschillende leiderschapsstijlen bestaan. Je hoeft heus niet de leider te zijn die iedereen met een sterke visie en krachtige speeches overdondert. Hieronder geef ik je een overzicht van enkele leiderschapsstijlen die je jezelf eigen kan maken.
1. Visionair
De visionair ontwikkelt een duidelijke, heldere en inspirerende visie die hij op een krachtige en overtuigende manier weet te communiceren. Hij durft onbekende paden te betreden en is zeer creatief in het vinden van oplossingen. Hij toont de weg waar anderen de weg kwijt zijn. De grootste valkuil van de visionair is dat hij soms de huidige realiteit uit het oog verliest en te snel vooruit wil. Hij zoekt best naar goede managers die hier tegengewicht aan kunnen bieden en beide benen op de grond houden.
Hoe herken je een visionair?
- Creatief en innovatief
- Positief ingesteld
- Inspirerend en motiverend
- Communicatief en snel extravert
- Minder flexibel en ongeduldig
2. Verbeteraar
De verbeteraar heeft een sterk analytisch inzicht en wil systemen en procedures continu optimaliseren. Hij zet ook zijn omgeving aan om constant te verbeteren. Door zijn helikopterview heeft de verbeteraar een goed inzicht in wat kan en moet verbeterd worden. Wel kan hij soms vermoeiend zijn voor zijn managers omdat hij de systemen en procedures continu transformeert.
Hoe herken je een verbeteraar?
- Creatief en innovatief
- Streng en kritisch
- Analytisch, oplossingsgericht en waarde gedreven
- Goede luisteraar
- Eigenzinnig, introvert en verstrooid
3. Coach
De coach wil anderen beter maken door in te zetten op hun talenten en hun vaardigheden te ontwikkelen. Hij heeft een sterke focus op begeleiding en training. De coach inspireert zijn samenwerkers met informatie waarmee ze beter presteren. Hij is een empathisch luisteraar die inspeelt op de persoonlijke noden en wensen van zijn mensen. Omdat hij zelf graag op de voorgrond treedt als motivator en rolmodel zet de coach zijn managers soms in zijn schaduw.
Hoe herken je een coach?
- Communicatief en aanwezig
- Dynamisch en plezierig
- Motiverend, confronterend en uitdagend
- Assertief en rechtvaardig
- Uitstekend luisteraar
4. Krijger
In het belang van de organisatie neemt de krijger gewichtige beslissingen, ook al zijn die voor anderen soms nadelig of oncomfortabel. Tijdens crisismomenten is de krijger in zijn element, hij zal dan snel en krachtdadig optreden. Met zijn sterke overwinningsdrang komt hij dikwijls autoritair en gevoelloos over.
Hoe herken je een krijger?
- Vastberaden, kordaat en actiegericht
- Snel, streng en krachtig
- Volhardend en resultaat gedreven
- Communicatief en soms overheersend
5. Expert
De expert heeft een grote kennisvoorsprong ten opzichte van zijn team. Hij weet alles over de materie, de markt en de te volgen strategie. Hij neemt snel veel informatie op en gebruikt deze om verbanden te leggen en tot oplossingen te komen. De expert moet er zich bewust van zijn dat zijn expertise het zelfvertrouwen van anderen kan aantasten en dat hij soms intimiderend overkomt.
Hoe herken je een expert?
- Verstandig, creatief en innovatief
- Berekend en afwezig
- Communicatief en overtuigend
- Rolmodel
- Flexibel
6. Gids
Een gids is zeer bescheiden en houdt zich meer op de achtergrond. Wanneer zijn samenwerkers het nodig hebben, staat hij echter klaar om ze in de juiste richting te sturen. Dit doet hij niet door concrete richtlijnen te geven, maar door iedereen zelf te laten nadenken. Zo maakt hij zijn team bijvoorbeeld aan de hand van een vraag-en-antwoordspel bewust hoe ze de zaken moeten aanpakken. De gids focust vooral op de innerlijke kracht en drive van zijn mensen en geeft ze (te) veel krediet. Hij is soms te weinig bezig met de systemen en procedures. Daarom heeft hij nood aan bekwame managers die duidelijke richtlijnen uitzetten.
Hoe herken je een gids?
- Emotioneel, empathisch
- Motiverend en inspirerend
- Intelligent en analytisch
- Rustig, geduldig en integer
- Kan verrassend uit de hoek komen
Ontwikkel een hoger niveau van leiderschap
Wil jij jouw persoonlijk leiderschap verder ontwikkelen om je team te sturen naar groei en succes?
De Matrix van Leiderschap is hiervoor het meest effectieve programma. Carl Van de Velde en zijn team gebruiken een unieke leermethode om je te coachen naar een hoger niveau van leiderschap. Je leert vanuit ervaring en je wordt jezelf bewust van jouw persoonlijke unieke leiderschapskwaliteiten.